Till sidans huvudinnehåll

Nobelkockarna & Sorunda hyllade småskaliga producenter

Nobelkockarna & Sorunda hyllade småskaliga producenter
Jessie Sommarström, Frida Bäcke och Sorundahallarna bjöd in till en hyllningsmiddag för alla de småskaliga svenska producenter som bidrog till Nobelmiddagen 2024.
Någonstans börjar all vår matlagning hos våra producenter. Vi vet vilket otroligt jobb de lägger ner. Det här är människor som levererar på allra högsta nivå, oavsett om det är till Nobelmiddagen eller till vardags. Det här är människor som vi behöver uppskatta varje dag för deras otroliga engagemang och arbete.
“Någonstans börjar all vår matlagning hos våra producenter. Vi vet vilket otroligt jobb de lägger ner. Det här är människor som levererar på allra högsta nivå, oavsett om det är till Nobelmiddagen eller till vardags. Det här är människor som vi behöver uppskatta varje dag för deras otroliga engagemang och arbete.”

- Jessie Sommarström

Nobelmiddagen 2024 bröt ny mark med sitt tydliga ställningstagande för svenska småskaliga producenter. Bakom denna visionära meny stod Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, och Frida Bäcke, Konditorernas Konditor 2022.

Menyn bestod av råvaror från många svenska producenter som arbetat hårt för att leverera både stora volymer och specifika storlekar, ett utmanande uppdrag som småskalig företagare. Arbetet med menyn började redan i mars, strax efter att Jessie fått uppdraget. Tillsammans med Anna Sjögren, marknadskoordinator på Sorunda och erfaren råvarucoach till bland annat Kocklandslagen och Årets Kock, började de leta efter de perfekta ingredienserna. Under året besökte de flera producenter och provade många produkter innan de landade i en meny som speglade olika delar av Sverige med ett starkt hållbarhetsfokus.

En känsla av tacksamhet gentemot de hårt arbetande producenterna växte fram och resulterade i idén om en exklusiv mindre bankett enbart för dem.

- Någonstans börjar all vår matlagning hos våra producenter. Vi vet vilket otroligt jobb de lägger ner. Det här är människor som levererar på allra högsta nivå, oavsett om det är till Nobelmiddagen eller till vardags. Det här är människor som vi behöver uppskatta varje dag för deras otroliga engagemang och arbete, berättar Jessie Sommarström.

Sagt och gjort


Den 23 februari möblerades Restaurang Aristo i Stockholm om för att ta emot ett 60-tal gäster, inklusive alla fantastiska producenter, landsbygdsminister Peter Kullgren och Nobelveteranen Gunnar Eriksson, köksmästare Stadshusrestauranger. Jessie, Frida och Anna höjde sina glas för att tacka producenterna innan middagen började. Nobelmenyn serverades med samma omsorg och precision som den 10:e december, och varje rätt introducerades tillsammans med en presentation av de involverade producenterna som möttes av rungande applåder. Runt borden hördes samtal om framtida samarbeten, erfarenhetsutbyten och skratt. En fin kväll för nätverkande.

Stort tack

Tack till alla producenter som reste in från hela landet och bidrog med en stämning som aldrig förr!

Tack till Bedros Kabranian som kvällen till ära bakade fantastiskt bröd, samma bröd som till Nobelmiddagen.

Tack till alla kockar och konditorer som bidrog med tid och engagemang: Fredrik Elin, Gordon Grimlund, Petter Falk, Moa Johansson, Mattias Bosta, Oscar Jonasson, Kristin Hamberg, Sebastian Pettersson, Linda Dahl och Kasper Kleihs, Frida Bäcke och Jessie Sommarström.

Tack till landsbygdsminister Peter Kullgren, som med sin närvaro visade hur viktiga våra svenska producenter är för vår svenska gastronomi.

Tack till teamet på Aristo för den fantastiska lokalen och hjälpen!

Tack till Table Uthyrning & Arrangemang för det vackra porslinet Swedish Grace Gala.

Tack till Galatea AB som parade dryck till hela menyn.

Läs mer

Smakriket

Sortiment

Smakriket

Smakriket är ett sigill för råvaror och produkter med ett mycket tydligt ursprung och hög kvalitet, som ger dig smaken av en plats.

 Hållbart erbjudande

Hållbarhet

Hållbart erbjudande

Vi ansvarar för att de produkter vi säljer har producerats under goda förhållanden med fokus på god djuromsorg, bra arbetsförhållanden och låg miljöpåverkan. Därför väljer vi bort varor som är oetiska eller miljömässigt ohållbara och erbjuder istället ett brett utbud av hållbara varor som är miljö- och socialt tredjepartscertifierade, så kallade mervärdesmärkningar.
Kontakta oss

Kontakt

Kontakta oss

Här på vår kontakt- och hjälpsida hittar du våra kontaktuppgifter. Du hittar även svar på de vanligaste frågorna som vi får.
Våra producenter

Våra producenter

Våra producenter

Alla våra producenter är uppfödare som vi har ett mycket nära samarbete med. Att ha en spårbarhet hela vägen från bete till tallrik, känns givetvis väldigt bra. Vi ser våra leverantörer som kollegor och det är tillsammans vi arbetar för långsiktig hållbarhet med både djurhållning och matens kvalité.
Sidan skapades 2025-02-27