Till sidans huvudinnehåll
Hagshultskossorna

Våra producenter

Hagshultskossorna

Hagshultskossorna är inte uppfödda för att så snabbt som möjligt bli mat. De är avlade för att föda kalvar och ge mjölk under lång tid. När de inte längre producerar tillräckligt med mjölk flyttar de till Kopensionatet. Där får de äta gräs och växa i egen takt utan onaturliga tillskott och kraftfoder.

Hagshultskossorna är inte uppfödda för att så snabbt som möjligt bli mat. De är avlade för att föda kalvar och ge mjölk under lång tid. När de inte längre producerar tillräckligt med mjölk flyttar de till Kopensionatet. Där bjuds korna på härliga betesmarker i både ängar och skogar, fluffig halm, avslappnande massage och fri tillgång till gårdens egenodlade gräs. Kossorna växer i egen takt utan onaturliga tillskott och kraftfoder.


Köttet från äldre, gräsätande djur hinner bli marmorerat, smakrikt och nyttigt (extra rikt på Omega-3, vitaminer och mineraler). Fettet blir gulare och köttet får en djupare färg och karaktär, det blir också mindre blankt – framför allt får det ju en helt annan smak – smaken av Hagshult.

2015 dök idén upp om att ta tillvara en bortglömd resurs och hösten 2016 startade man upp verksamheten i nybyggd ladugård. Alla kor är födda och uppväxta i Småland, på Torsjö säteri, utanför Eksjö. Efter pension flyttar de till Kopensionatet i Hagshult, som ligger mellan Värnamo och Jönköping.

Gården är Klimatcertifierat enligt Svenskt Sigill. Carl-Johan och Ulrica arbetar aktivt med hållbarhet och att ta tillvara hela djuret. Ett exempel på det är Krögartalgen, guldgult fett som tas tillvara vid slakten. Bra kött tar tid och det får det göra i Hagshult.

Recow - Klimatcertifierat gräsbeteskött från pensionerade mjölkkor som flyttar in på Kopensionatet i Hagshult. 
Bra kött tar tid och det får det göra här i Hagshult.
“Bra kött tar tid och det får det göra här i Hagshult.”

- Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag

Fem snabba med Ulrica och Carl-Johan

Diskussionen om att äta kött eller inte är väldigt aktuell. Det kan finnas olika skäl till de val man gör, men om man nu, som jag, äter kött, vad ska jag tänka på?
- Ta reda på vägen fram till din tallrik. Hur har djuret levt sitt liv, hur gammalt är det. Är det uppfött för att så snabbt som möjligt landa på din tallrik eller har det haft en långt och innehållsrikt liv där det gjort nytta på många olika sätt.

Djur som enbart är uppfödda för att så snabbt som möjligt bli mat smakar oftast inte så bra - varken i munnen eller i själen. Bra kött tar tid!

Vad är ni extra stolta över på er gård?
- Att vi är klimatcertifierade och att vi jobbar så hårt med hållbarhet. Vi är också mycket stolta över alla besökare som kommer hit och tycker att vår gård är fin och att våra kossorna har det så bra!

Tycker du att vi är duktiga i Sverige på att ta hand om hela djuret?
- Vi är på god väg att förstå att man kan äta mer än bara ädeldetaljerna. Här bidrar BBQ-kulturen på ett bra sätt med rökning och lågtempad tillagning. Ett annat bra exempel är att ta tillvara talgen - vår Krögartalg, efterfrågan på den ökar stadigt.

Jag upplever att det finns ett ökat intresse för nya styckdetaljer och att använda delar vi traditionellt inte har gjort, håller du med mig?
- Ja absolut intresset är stort kring kött och förnya både detaljer och spännande nya recept. Vi ser till exempel att Picanha, Tri-tip, brisket och shortribs finns på önskelistan när man ska köpa kött.

Finns det något du önskar skulle förändras i tänket kring att äta kött?
- När man äter kött bör man fundera över hur det sett ut innan köttbiten landade på min tallrik - hur gammalt är djuret, vad har det ätit, hur har det levt (frigående, utomhus, naturligt…)

Vilken är er favoriträtt?
- Pulled beef eller Short ribs från svenska mjölkkor.

Hagshultskossorna

www.hagshult.se | Facebook | Instagram
Produkter

Läs mer om gårdens alla produkter på Hagshultkossornas hemsida.

Producent

Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag. Carl-Johan är den femte generationen som brukar gården och här har alltid funnits djur.

Adress

Gräshult 2
568 93 Skillingaryd

Hitta hit

Läs mer på Kötthallen Sorunda

Upplandsbondens

Våra producenter

Upplandsbondens

Upplandsbonden är en ekonomisk förening som består av cirka 40 gårdar runt om i Uppland. Hela kedjan är kontrollerad och certifierad enligt de hårda KRAV-reglerna. Allt kött kommer från ekologiska gårdar med uppfödning i samspel mellan djur och natur.
Rocklunda Gård

Våra producenter

Rocklunda Gård

Rocklunda gård ligger i hjärtat av Sörmland. Här drivs grisuppfödning sedan 1969 då Yngve Karlsson köpte sina första tio suggor. Numera rymmer gården 300 suggor som producerar cirka 6 500 slaktsvin per år vilka alla levereras till Kötthallen.
Viking Fågel

Våra producenter

Viking Fågel

För familjeföretaget Viking Fågel, bland de bördiga kullarna i västra Skåne, är produktionen av kyckling, gås, tupp, kalkon och anka ett hantverk.
Norrby Gård

Våra producenter

Norrby Gård

Tomas Olsson som tillsammans med hustrun Anna driver Norrby gård, är ordförande och har levt med lammuppfödning sedan hans mamma köpte de första tackorna till Norrby Gård 1972. Idag är han Sveriges största uppfödare med sina 900 tackor.