Våra producenter
Läs mer om gårdens alla produkter på Hagshultkossornas hemsida.
Våra producenter
Hagshultskossorna är inte uppfödda för att så snabbt som möjligt bli mat. De är avlade för att föda kalvar och ge mjölk under lång tid. När de inte längre producerar tillräckligt med mjölk flyttar de till Kopensionatet. Där bjuds korna på härliga betesmarker i både ängar och skogar, fluffig halm, avslappnande massage och fri tillgång till gårdens egenodlade gräs. Kossorna växer i egen takt utan onaturliga tillskott och kraftfoder.
“Bra kött tar tid och det får det göra här i Hagshult.”
- Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag
Diskussionen om att äta kött eller inte är väldigt aktuell. Det kan finnas olika skäl till de val man gör, men om man nu, som jag, äter kött, vad ska jag tänka på?
- Ta reda på vägen fram till din tallrik. Hur har djuret levt sitt liv, hur gammalt är det. Är det uppfött för att så snabbt som möjligt landa på din tallrik eller har det haft en långt och innehållsrikt liv där det gjort nytta på många olika sätt.
Vad är ni extra stolta över på er gård?
- Att vi är klimatcertifierade och att vi jobbar så hårt med hållbarhet. Vi är också mycket stolta över alla besökare som kommer hit och tycker att vår gård är fin och att våra kossorna har det så bra!
Tycker du att vi är duktiga i Sverige på att ta hand om hela djuret?
- Vi är på god väg att förstå att man kan äta mer än bara ädeldetaljerna. Här bidrar BBQ-kulturen på ett bra sätt med rökning och lågtempad tillagning. Ett annat bra exempel är att ta tillvara talgen - vår Krögartalg, efterfrågan på den ökar stadigt.
Jag upplever att det finns ett ökat intresse för nya styckdetaljer och att använda delar vi traditionellt inte har gjort, håller du med mig?
- Ja absolut intresset är stort kring kött och förnya både detaljer och spännande nya recept. Vi ser till exempel att Picanha, Tri-tip, brisket och shortribs finns på önskelistan när man ska köpa kött.
Finns det något du önskar skulle förändras i tänket kring att äta kött?
- När man äter kött bör man fundera över hur det sett ut innan köttbiten landade på min tallrik - hur gammalt är djuret, vad har det ätit, hur har det levt (frigående, utomhus, naturligt…)
Vilken är er favoriträtt?
- Pulled beef eller Short ribs från svenska mjölkkor.
Läs mer om gårdens alla produkter på Hagshultkossornas hemsida.
Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag. Carl-Johan är den femte generationen som brukar gården och här har alltid funnits djur.
Gräshult 2
568 93 Skillingaryd