Wagyu
För att reda ut vad Kobe-kött är behöver vi börja med wagyu.
Wagyu betyder nötkött på japanska och är just nötkött från någon av följande raser: Japanese Shorthorn, Japanese Polled, Japanese Brown eller Japanese Black. Den sistnämnda är den mest populära rasen eftersom den anses ge det mest marmorerade och möraste köttet. Djuren matas med foder som innehåller mycket spannmål, bland annat sojabönor och ris, eftersom det innehåller mycket snabba kolhydrater som bidrar till den höga marmoreringsgraden.
Efter slakt bedöms köttet av anställda vid japanska motsvarigheten till jordbruksverket. Köttet får en gradering mellan A-C efter mängden kött på slaktkroppen och 1-5 efter kvalitet. Marmoreringen bedöms i ett snitt mellan högrev och entrecôte.
I Japan är Wagyu namnskyddat och många japanska nötboskapsuppfödare anser att djuret behöver vara både uppfött och slaktat i Japan för att det ska vara äkta. Utanför Japan är namnet däremot inte skyddat och därför kan man hitta både australiensisk, amerikansk och skotsk wagyu.
Kobe
Kobekött är kött av wagyutyp från regionen Kobe i Hyogo-prefekturen. För att köttet ska få märkas med Kobe behöver marmoreringsgraden (Beef Marbling Score) vara minst 6 av 12. Förutom marmorering bedöms färg & klarhet, fasthet & textur samt fettlyster & kvalitet. Det är Kobe Beef Marketing & Distribution Promotion Association som bedömer och godkänner köttet.
Kötthallen Sorunda är ett av få företag i Norden som är certifierad medlem i föreningen för kobekött. Vi är mycket stolta över att vara en av dem, då det endast är godkända leverantörer som får distribuera det mycket exklusiva köttet från Japan. Med varje köttbit kommer ett äkthetsintyg där allt från uppfödare, kön, ålder samt djurets stamtavla finns med.